SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Huddinge Bordtennisklubb
De första 50 åren

Huddinge BTK 1972–2022 

Huddinge BTK fyller i år 50 år. Under årens lopp har tusentals barn, ungdomar och vuxna tränat i klubben. Hundratals har hjälpt till som ledare och tränare. Alla dessa har satt sin prägel på klubben och bidragit till vad den är i dag. Även det motsatta förhållandet gäller. Klubben har bidragit med något till alla dem som har deltagit i dess verksamhet. Det kan handla om det uppenbara som hur man kör brevet och falkenbergaren men även om sådant som inte är unikt för en pingisklubb som kamratskap, ledarskap, roliga minnen och nyttiga erfarenheter i allmänhet.  

Nedan följer en betraktelse över klubbens första 50 år från en som väl känner detta mönster. Texten bygger dels på uppgifter från klubbens arkiv (några pärmar i en flyttkartong), dels på egna och andras minnen.  

I begynnelsen 

Sten Törnberg var med och bildade Huddinge BTK för 50 år sedan. Han är fortfarande medlem i klubben och tillhör dessutom toppskiktet spelmässigt. Nedan följer hans betraktelser, filtrerade genom undertecknads penna. 

Fondelius drog i gång bordtennisen i Huddinge IF. Träningen bedrevs i Tonsalen bakom kommunalhuset. Spelarna kunde komma och gå som de ville, oavsett tid på dygnet. Det var tio, tolv stycken aktiva spelare. De spelade i de lägre serierna, division 4 och 5. Några före detta elitspelare, vissa till och med landslagsmeriterade, stod då och då för träningen.  

I Huddinge IF var dock fotbollen viktigast. En av killarna i bordtennissektionen, Rolf Stenback, drev därför på för att bordtennisen skulle bryta sig ur och bilda en egen förening. Så blev det och 1972 bildades Huddinge Bordtennisklubb. Förutom Stenback följde Stesse Törnberg och Lasse Svensson med från Huddinge IF. A-laget bestod av Stesse, Sören och Svenne Sörberg och Karl-Erik Östmark. 

Verksamheten de första åren var ganska blygsam. Efter fem, sex år kom den i gång på allvar. Det var mycket Stenbacks förtjänst. Många barn- och ungdomar och föräldrar deltog i verksamheten och klubben hade fina framgångar. Huddinge BTK hade en vänort i Finland, Vanda, och klubbresor gjordes under flera år åt båda hållen över Östersjön. 

Klubben tog över arrangemanget av tävlingen Vårdkasen från Huddinge IF. När den var som störst var den en av Stockholms största bordtennistävlingar. Under en period var den så stor att den fick flyttas från Huddingehallen, dit Huddinge BTK flyttade 1973 när hallen öppnade, till Brännkyrkahallen. Tävlingsförberedelserna genomfördes i klubblokalen i källaren under Huddingebagaren (nuvarande Spröd). Lottning, att fylla i matchprotokoll m.m., allt gjordes för hand och arbetet kunde pågå in på småtimmarna. Stesse var given i sekretariatet.  

Under 1970- och 80-talen hade klubben fina framgångar. Bland annat kan nämnas de egna produkterna Thomas Sjörén och bröderna Carlsson (Lasse, Erik och Per). Även mamma Carlsson, Elsbeth, gjorde mycket för klubben.  

Under början av 1990-talet hade klubben en ny bra period. Per Carlsson återvände till klubben och A-laget var nära att gå upp till elitserien. Då var det också bra drag i verksamheten i övrigt. Janne Blomquist gjorde en fin insats som ledare. 

Sedan följde en nedgång. Efter en tid tog Thomas Alm över ledningen av klubben och gjorde ett väldigt bra jobb. Han höll ihop det på ett bra sätt. 

Om Stesse 

Det tidigaste tidningsurklippet klubben har sparat är från den 14 november 1968. Där kan man läsa att Huddinge IF:s bordtennissektion stått som värd för DM i bordtennis. 687 startade och bästa Huddingespelare blev Sten Törnberg. Om samme Sten kan man läsa i ett urklipp från Gotlands Allehanda den 25 november 1972. På söndagen grusade Stesse två gotlandslags förhoppningar om poäng i division 4 (bordtennis) och dagen innan spelade Stesse i Huddinges fotbollslag som hämtade upp 0–3 till 3–3 i en match mot ett gotlandslag. Han började spela bordtennis för 60 år sedan och har varit medlem i Huddinge BTK i 50 år. I ungdomen var han även en duktig fotbollsspelare. 

Huddinge Bordtennisklubb Historik, 19890118 

Följande är nedtecknat 1989 av Lasse Carlsson, en av Carlssonbröderna. Han har bakgrund i klubben som framstående spelare, lagledare för klubbens framgångsrika A-lag på 1990-talet och ordförande och kassör. 

I Huddinge IF fanns 1966 en bordtennissektion som den 21 mars 1972 bröt sig ur och bildade en självständig bordtennisförening – Huddinge BTK. Börje Sjörén, Stesse Törnberg och Rolf Stenback har hängt med ända från början. Framför allt är Rolf Stenback den person som satte i gång hela verksamheten. 

Träningslokalen har de senaste femton åren varit Huddingehallen, i år utnyttjas även Hörningsnässkolan. Från början vad det dock Gamla Församlingshemmet och efter det Solfagraskolan som var träningslokal. Bästa spelarna genom tiderna är Alf Knutsson, Arne Florin, Bo Strömvall, Anders Westlund och Stefan Pettersson, men framför allt egna produkterna Thomas Sjörén (tidvis proffs) och Jan Skoglund. Kanske främst av alla yngsta brodern Carlsson, Per som rankats som Sverigeetta (P11) och även spelat ett år i Elitserien (med pluskvot!). Han är nu ankare i vårt A-lag som spelar i division 2 Östra. I A-laget spelar dessutom Thomas Sjörén, Mikael Ottosson och Björn Bergman. Vi har också i alla år haft med ett större eller mindre antal lag i Stockholmsserierna. Där finns serier alltifrån Flickor 77 till Oldboys. I år har vi med ett reservlag, ett oldboyslag, tre stycken 73-lag, ett 75-lag, tre stycken 77-lag och ett flicklag i damserien. Årets nyhet är trots allt startandet av farmarklubben Huddinge PK, som spelar i division 7 Södra. Allt som allt är det tolv lag i gång i olika serier. Till detta kommer S:t Erikscupen, Bandatalangen samt allehanda individuella tävlingar. Tävlingen med stort T är dock vår egen tävling Vårdkasen. Denna tävling har både elit- och breddklasser och arrangerade för första gången 1966. 

Avslutningsvis klubbens största framgång hittills: 1975 års finalförlust i Svenska Cupen mot Sölvesborg. I denna turnering deltog alla lag av klass i Sverige. Huddinges lag bestod av Affe Knutsson, Thomas Sjörén och Arne Florin. 

Det gyllene 1990-talet 

Under 1990-talet hade svensk bordtennis sin mest framgångsrika tid någonsin. Den kinesiska muren revs i VM Dortmund 1989 och Sverige vann lag-VM även 1991 och 1993. J-O Waldner och Jörgen Persson tog varsin guldmedalj i singelklassen i VM under detta decennium.  

Även Huddinge BTK hade under dessa år stora pingismässiga framgångar. A-laget gick under 1991 upp i division 1 Norra, den näst högsta divisionen. 1993 slutade laget på andra plats, bara två poäng från att gå upp i elitserien. Det är klubbens bästa placering någonsin. I laget spelade följande legendariska spelare: Lars Mattsson, Per Carlsson, Björn Bergman, Lars Stener och Björn Tael.  

En annan minnesvärd händelse var när A-laget 1991 tog emot Ängby i B-hallen för spel om en finalplats i lag-DM. Ängby ställde upp med två världsmästare (J-O och Äpplet) plus Patrik Thorsell mot Huddinges Per Carlsson, Lasse Stener och Lasse Mattsson. Ängby vann matchen med 5-0 men Lasse Mattsson vann kvällens boll mot J-O. Mycket för att tillfredsställa publiken klev J-O efter några ballongplockar mot Lasses smashar över den bakre barriären in till nästa hage och fortsatte ballongplocka. Lasse fortsatte smasha varvid J-O kontrade med en stenhård underskruv från den andra hagen. Lasse hade kunnat vinna bollen genom att bara lägga tillbaka den över nät, men även han ville bjuda publiken på något extra och smashade, trots underskruven, otagbart in den på J-O:s halva. Publiken (kanske tjugo personer) var i extas.  

Sverige var bäst i världen och under 1990-talet var pingisintresset på topp. För Huddinge BTK:s del innebar det att medlemsantalet under flera år översteg 200. Någon som inte hänt sedan dess. Många barn- och ungdomar som spelade i klubben under åren kring 1990 minns med värme klubbresorna som anordnas till Norrköping, Västerås och Karlstad.  

Under 1991 startade ett fenomen som i allra högsta grad påverkade klubbens ekonomi, dessvärre negativt: Bingolotto. Nu kunde svenska folket sitta hemma och spela bingo. Den bingoverksamhet i Huddingegymnasiet som Huddinge BTK med flera klubbar hade tjänat pengar på (genom att hjälpa till att driva den) tvingades 1996 till slut läggas ner. Även den för klubben lukrativa lottförsäljningen på Domus i Huddinge centrum lades ner.  

Tiden därefter till i dag 

När spelarna i division 1-laget lämnade klubben dalade A-laget i seriesystemet. En kort återhämtning gjordes under åren kring 2000, mycket tack vare spelare från vår fina årgång 1983. Fyra Huddingespelare födda detta år tillhörde i sina yngre tonår de bästa spelarna i Stockholm. Två av dem, John Lindén och Gustav Ohlson, hjälpte till att föra A-laget upp till division 2. Även Per Carlsson bidrog till detta. Från och med 2003 kan man hitta vårt representationslag i de lägre divisionerna. 

Även medlemsantalet sjönk när millenniet nalkade sitt slut. Trenden under de senaste fem, sex åren när det gäller intresset för att spela i klubben är dock uppåtgående. Klubben har nästan ständig kö till barn- och ungdomsverksamheten. Innan pandemin, som började 2020, var seniorverksamheten nere på en bottennivå med väldigt få på träningarna. Under pandemin och framåt har dock intresset från vuxna exploderat. Vi har under innevarande säsong ökat träningstiderna för vuxna men kön är lång och klubben har inte på långt när möjlighet att bereda plats till alla intresserade.  

Pandemin var en speciell tid för klubben. Barn- och ungdomsverksamheten kunde lyckligtvis fortsätta mer eller mindre som vanligt, även om några spelare valde att inte komma på träningarna. Tråkigt nog att tävlingsverksamheten inställd under långa perioden. Vuxenverksamheten ställdes in helt under perioder. Klubben valde att inte kalla till årsmöte under pandemin utan fick, när smittspridningen avtagit, under samma kväll hålla årsmöten för både 2019 och 2021. 

Framtiden 

Just nu har klubben cirka 135 medlemmar som inte är vuxna och cirka 30 som är vuxna. Vi har 14 träningstillfällen i B-hallen, varav 11 tränarledda av fem ordinarie tränare. Till sin hjälp har tränarna varsin hjälptränare. Alla barn- och ungdomsträningar har dubbla tränare, och i något fall hjälper föräldrar till. Ungdomsgrupperna är fulla, vi har lag både i S:t Erikscupen (2007:orna och 2012:orna gick vidare till slutspel) och Rookiecupen (2009:orna och 2012:orna gick vidare till slutspel), klubben har totalt 67 licensierade spelare och gott om spelare på stockholmstävlingarna. För andra året i rad kommer klubben i sommar att arrangera läger för de yngre medlemmarna, med Yuxin Gong som chef. Flera föräldrar än tidigare har engagerat sig i verksamheten.  

Klubben har fått in fler träningsvilliga seniorer som utan inblandning från styrelsen fördubblat träningstiderna för de vuxna under denna termin. Tre seniorlag har deltagit i Stockholmsserien. A-laget gick upp till division 5, B-laget till division 6 och C-laget slutade mitt i division 7.  

Mot denna bakgrund ser framtiden ljus ut. Framöver är det förhoppningsvis möjligt att ordna fler träningstider. Om det inte går i B-hallen får verksamheten, som på 90-talet, söka sig till andra hallar. Det finns underlag för fler träningsgrupper och det vore bra om de som vill ges möjlighet att träna flera gånger i veckan. Klubben har flera tränare under utbildning som kommer att kunna hålla egna träningar om möjlighet ges. En förutsättning för att utvecklingen ska gå framåt är att det finns tillräckliga ideella krafter. Klubben har varit dålig på att ta hjälp av medlemmarna, vilket förhoppningsvis kan förbättras framöver. Om flera medlemmar, eller deras föräldrar, gör något för klubben kommer verksamheten kunna utvecklas betydligt. 

Hemma 

I september 1973 invigdes Huddingehallen och klubben har huserat i B-hallen sedan dess. Dessförinnan bedrevs verksamheten i Tonsalen (eller gamla församlingshemmet). Klubben har även haft verksamhet i Solfragaskolans och Hörningsnässkolans gymnastiksalar. En bit in på 1990-talet hade klubben tillgång till en lokal i källaren under det som numera heter Spröd. Där kunde bl.a. administrativt arbete utföras. 

Annat värt att nämna 

Klubbens stora tävling Vårdkasen arrangerades från 60-talet fram till och med 2008, med undantag för säsongen 1994–1995. När den var som störst hade den över 2 000 starter. Balingsnäs BTK och Segeltorps BTK var under några år medarrangörer. 

Apropå Balingsnäs BTK slogs 1988 denna klubb och Huddinge BTK ihop. Sistnämnda klubb fick då ytterligare 20 medlemmar. 

Under åren kring 1990 hade Huddinge BTK två farmarklubbar (de fungerade i praktiken som B- och C-lag): Huddinge Pingisklubb och Huddinge Tigers. 

Då och då under 1991–1999 gavs HBTK-bladet ut. Här kan man läsa matchreferat och annat kul som hände i klubben.  

Om legendariska spelare kan man läsa ovan. För att det över huvud taget ska finnas en verksamhet krävs också ledare som sköter administration m.m. Och flera framstående sådana har klubben haft under de femtio år som gått. Från halva 1980-talet och framåt kan följande legendariska ledare nämnas: Lasse Carlsson, Claes Eriksson, Janne Blomqvist, Henrik Sjöstedt och Thomas Alm. 

Tränarna är klubbens ansikte utåt. Det är tränarna klubbens medlemmar och deras föräldrar framför allt har kontakt med. Det är främst tränarnas förtjänst att yngre medlemmar söker sig till klubben och spelar kvar. Under klubbens halvsekellånga existens har den haft allt ifrån en f.d. förbundskapten till egna ungdomsspelare i de yngre tonåren som tränare. En tränare måste dock särskilt framhållas. Han har varit klubben trogen i drygt trettio år: den av alla barn och ungdomar, och andra, så omtyckte BT Olsson. Hans karriär som tränare och spelare i klubben inleddes runt 1990. Det är så länge sedan att ingen längre kommer ihåg exakt när. 

 

Uppgift saknas för 1992 och 2011. För dessa år anges detsamma som för föregående år. 

 

Nedtecknat av Erik Sjöstedt i maj 2022 

 

 

 

Farmarklubbar kring 1990 (Typ 88-95) 

Huddinge Pingisklubb och Huddinge Tigers 

 

Vårdkasen, från 60-talet till 2008 

Drygt 800 starter när som störst 

Arrangerades ej säsongen 1994-1995, ej 2009 ej därefter 

 

HBTK-bladet 

Gavs ut då och då under 1991–1999 

 

 

 

Antal medlemmar 

1986 120 

1987 120 

1988 140 

1989 212 

1990 262 

1991 237 

 

1993 243 

1994 237 

1995 174 

1996 165 

1997 154 

1998 138 

1999 91 (från och med denna säsong inte längre någon kul efter skolan-satsning)  

2000 111 

2001 126 

2002 113 

2003 99 

2004 86 

2005 99 

2006 93 

2007 74 

2008 69 

2009 69 

2010 58 

 

2012 85 

2013 76 

2014 99 

2015 162 

2016 171 

2017 122 

2018 110 

2019 100 

2020 122 

2021 144 

 

 

 

 

A-lag 

1986 etta div 3 

1987 tvåa div 2 östra 

1988 trea i div 2 östra 

1989 femma i div 2 Östra 

1990 etta div 2 

1991 fyra div 1 

 

1993 tvåa div 1 klubbens bästa placering någonsin (Lars Mattsson, Per Carlsson, Björn Bergman, Lars Stener, Björn Tael) 

1994 sist div 1 

1995 femma div 2 (både A-laget och Huddinge PK läggs ner efter denna säsong) 

1996 sexa div 6 

1997 fyra div 6 

1998 etta div 6 

1999 trea div 5 

2000 trea div 4 

2001 tvåa div 3 

2002 sjua div 2 

2003 femma div 6 

2004 fyra div 6 

2005 sexa div 6 

2006 sexa div 6 

2007 femma div 5 

2008 fyra div 5 

2009 femma div 5 

2010 sjua div 5 

 

2012 sexa div 5 

2013 åtta div 6 

2014 etta div 7 

2015 fyra div 6 

2016 tvåa div 6 

2017 tvåa div 5 

2018 sjua div 4 

2019 åtta div 5 

2020 några matcher i div 6 (pandemi) 

2021 spel i div 6 

 

 

 

Klubbresor 

Norrköping första 1990, Västerås, Karlstad (1996) 

 

Viktiga händelser 

1988 Balingsnäs BTK (20 medlemmar) och Huddinge BTK slås samman 

1991 Semifinal lagDM. J-O Waldner, Äpplet Appelgren (båda världsmästare) och Patrik Thorsell. Slog HBTK med 5-0 i B-hallen. Per Carlsson, Lasse Stener och Lasse Mattsson 

1996 bingoverksamheten läggs ner 

 

Legendariska ledare från 1990 och framåt 

Lasse Carlsson 

Claes Eriksson 

Janne Blomqvist 

Henrik Sjöstedt 

Thomas Alm 

 

 

 

 

Uppgift saknas för 1992 och 2011. För dessa år anges detsamma som för föregående år.